RTV NOORD – 17 Mei 2022

OM eist jeugddetentie en taakstraf tegen 19-jarige verdachte van steekpartij Alfa-college

Tegen een 19-jarige jongen uit Groningen, die bij het Alfa-college aan de Boumaboulevard in Stad een 17-jarige klasgenoot met een mes neerstak, is negen maanden jeugddetentie (222 dagen voorwaardelijk) en een taakstraf van 150 uur geëist.

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt poging tot doodslag bewezen.

Middagpauze
De steekpartij op het Alfa-college gebeurde in de middagpauze, op 12 november vorig jaar. De jongens zijn klasgenoten van elkaar. Ze hadden op die ochtend al woorden gehad, maar dat hadden ze volgens schoolgenoten wel vaker.

In de pauze begaven beiden zich op ‘hun eigen plek’ op het schoolplein. Om beurten keken ze elkaar intimiderend aan. Al snel laaiden de irritaties tussen hen weer op. Een ruzie was het gevolg, en die liep volledig uit de hand.

Mes uit de buddyseat
Het latere slachtoffer liep met een paar andere jongens op de verdachte af. Die had zich daardoor bedreigd gevoeld, zei hij tegen de rechters. Hij pakte een mes uit de buddyseat van zijn scooter. Daarmee maakte hij zwaaiende bewegingen in de richting van het latere slachtoffer.

Die werd door een steek in zijn bovenbeen geraakt en viel daardoor op de grond. Door de val brak hij zijn pols. Liggend op de grond werd hij nogmaals gestoken toen hij zich wilde afweren. Het mes raakte deze keer zijn andere bovenbeen.

Leerlingen ongewild getuige
Meerdere leerlingen waren ongewild getuige van het geweld op het schoolplein. Na het steekincident ging de verdachte er op zijn scooter vandoor. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis gebracht om de wonden tot op het spiervlies te laten hechten.

De 19-jarige verdachte was toen nog niet opgepakt. De politie verspreidde daarom zijn signalement via Burgernet. Twee dagen later werd hij gearresteerd.

Geen noodweer
Volgens meerdere getuigen maakte hij steekbewegingen richting de buik van het slachtoffer. De verdachte zei dat het ‘per ongeluk’ gebeurde. Maar dat verhaal geloofde de officier niet. ‘Het mes had een lemmet van minimaal twintig centimeter. Dit had fataal kunnen aflopen.’

Van zelfverdediging of noodweer was volgens haar geen sprake.

Andere jongen mishandeld
Een maand voor het steekincident zou de verdachte samen met een kennis een andere jongen in elkaar hebben geslagen. Ook voor deze mishandeling stond hij terecht. Dat slachtoffer liep een gebroken hand en een hersenschudding op.

‘Dat zijn twee ernstige feiten binnen een een paar weken tijd, terwijl hij een blanco strafblad heeft.’ De reclassering is goed over hem te spreken. Hij wil later zelf in de jeugdzorg gaan werken.

Al langer gepest
Zijn raadsvrouw stelde dat haar cliënt al langer gepest zou zijn. ‘Ik zeg niet: eigen schuld dikke bult, maar ik benoem wel het pesten. Het slachtoffer confronteerde mijn cliënt. Daar zit ook schuld.’ Zij vond een taakstraf naast de celstraf teveel van het goede ‘Hij werkt overal aan mee en heeft spijt van het gebeuren.’

Aan de slachtoffers moet hij 6500 schadevergoeding betalen. Daarvan is 5000 euro voor de klasgenoot van het Alfa-college.

Hij zat 45 dagen vast. Als de rechtbank gelijk aan de eis uitspreekt, dan hoeft hij de cel niet meer in. De uitspraak is over twee weken.

Voor het originele artikel KLIK HIER