RTV NOORD – 26 maart 2021

logo

OM eist taakstraf voor aanrijden voetganger met beslagen autoruiten

Voor het veroorzaken van een ernstig ongeval waarbij een voetganger werd aangereden, is tegen een 22-jarige vrouw uit Blijham een werkstraf van 120 uur geëist. De vrouw bestuurde volgens de officier van justitie een auto waarvan de voorruit deels nog beslagen was. Ze heeft het slachtoffer niet gezien, zei de vrouw tegen de rechter.

Het ongeval gebeurde op 4 december 2019 op de Turfweg in Blijham. De vrouw moest naar een training en erkende dat ze met beslagen ruiten de weg op reed. Eenmaal op de weg was de condens grotendeels weggetrokken. Alleen de zijruiten waren nog beslagen, zei ze tegen de rechter.

Ineens een klap
Het was al donker en daarom reed ze naar eigen zeggen met dertig kilometer per uur op de provinciale weg, waar ze tachtig mag rijden. Ze hoorde en voelde ineens een klap.

‘Ik dacht eerst nog een tak’, zei de vrouw op zitting. In werkelijkheid had ze een man aangereden, die bij de weg liep met zijn partner en hun hond.

Zeer onvoorzichtig
Het slachtoffer werd met botbreuken en gebroken nekwervels naar het ziekenhuis gebracht. De agenten constateerden dat de ruiten van de auto waren beslagen en maakten hiervan foto’s. Er volgde geen verkeersonderzoek. Volgens de voetgangers droegen zij een zaklantaarn en waren zij daardoor zichtbaar genoeg.

De officier van justitie vond dat er sprake was van grote onvoorzichtigheid, omdat de vrouw een auto bestuurde zonder voldoende zicht. Naast de werkstraf eiste hij een rijontzegging van zes maanden.

Vrijspraak bepleit
De advocaat van de vrouw pleitte voor vrijspraak. De raadsvrouw vond dat het niet vaststaat dat de vrouw de voetgangers op zo’n donkere weg had kunnen zien.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Voor het originele artikel KLIK HIER